donderdag 5 november 2009

Vegetarisch Broodbeleg

http://www.thenibble.com/REVIEWS/MAIN/oils/images/Hummus-280b.jpg

Vorig weekend hadden we het 'Vitaliteits'weekend in het kader van het zelfrealisatiejaar.
Daar werd oa. gesproken over vegetarisch broodbeleg.
Vooaral de alternatieven voor kaas.

Hier zijn een paar lekkere recepten.

Recept: Seitanpaté
Ingrediënten:
200 g seitan
1 dikke ui
100 g gaargekookte peulvruchten (bruine of witte bonen, linzen)
100 g gaargekookte wortel
10 ontpitte olijven
½ theelepel tijm
1 eetlepel tamari
eventueel peper en nootmuskaat

Bereiding: 
Pureer alle ingredënten tot een smeuïge massa.
Vet een ovenvaste schaal in en vul deze met de puree en gratineer 15 minuten in een oven op de hoogste stand.


Recept: Hummus
Ingrediënten:
300g kikkererwten
200g sesampasta
50g verse, fijngesneden peterselie
3 teentjes knoflook
2 geperste citroenen
shoyu (sojasaus)
5 kleingesneden olijven

Bereiding: 
Week de erwten 24 uur in water met zout.
Kook ze dan in ongeveer 1 uur gaar.
Pureer de erwten tot een dikke massa.
Laat afkoelen en voeg dan de overige ingrediënten toe.


Recept: Oranje-linzenpaté
Ingrediënten:
2 tassen oranje linzen
2 sjalotjes
½ theelepel verse, geschilde en gehakte gember
2 soeplepels sesamolie
2 takjes tijm
1 soeplepel tomatenconcentraat
4 tassen kokend water
2 soeplepels shoyu (sojasaus)
2 soeplepels mirin (Japanse rijstwijn)
zeezout

Bereiding: 
Stoof sjalotjes met gember en tijm in sesamolie gedurende 2 minuten.
Voeg de gespoelde linzen toe en overgiet met het kokende water en laat 10 minuten zacht doorkoken zonder te roeren.
Voeg daarna tomatenconcentraat en shoyu toe.
Roer goed dooreen en laat nog 10 minuten afgedekt pruttelen.
Breng op smaak met zeezout en mirin.


Recept: Abrikozentofu (bron: EVA)
Ingrediënten:
200 g tofu
10 gedroogde abrikozen (min. 2 uur geweekt of kort gekookt)
1 sinaasappel
1 el kaneelpoeder

Bereiding: 
Rasp de schil van de sinaasappel.
Pers de sinaasappel uit.
Mix tofu en abrikozen.
Voeg daar geleidelijk sinaasappelsap en een deel van het weekwater van de abrikozen aan toe, tot je een goede consistentie bekomt.
Voeg kaneelpoeder toe en sinaasappelrasp (volgens eigen smaak).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten