maandag 2 februari 2009
Blessed Imbolc Everyone!
Gisteren hebben mijn dochter en ik Imbolc gevierd en vandaag doen we het nog een keertje want nu is het lichtmis.
Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna.
De vroegste verwijzing naar een viering werd opgetekend door de pelgrimnon Egeria toen die in het Beloofde Land rondreisde in 381-384. Zij meldt dat 14 februari plechtig gevierd werd in Jeruzalem met een processie naar de Constantijnse Basiliek der Wederopstanding, met een homilie over Lukas 2:22 en een eigen liturgie. Deze zogenaamde Itinerarium Peregrintio (volgweg van de pelgrim) geeft echter geen naam aan het feest.
De datum 14 februari toont aan dat in die tijd in Jeruzalem de geboorte van Jezus van Nazareth nog op 6 januari (epifanie) werd gevierd. De feestdatum werd in Rome naar voor geplaatst, samen met het feest voor de geboorte van Christus dat op 25 december werd gezet (dezelfde datum als de geboortedatum van Mithras wiens cultus in de tijd van Constantijn hoogtij vierde).
Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud Nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis.
Wil je vandaag eens 'speciale' pannenkoeken eten? Kijk dan op de blog van Lady of Kincavel. Je kunt hier klikken om doorgestuurd te worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten