dinsdag 17 februari 2009

Glastonbury


In het kader van de reis die we deze zomer organiseren laat ik je alvast 1 dag per week kennis maken met de omgeving, het landschap, de achtergrond van 'Avalon' en de lesgevers.

Vandaag

The Isle of Avalon

Het legendarische dorp Glastonbury 'Avalon' ligt in de meest zuidwestelijke hoek van Engeland. Rijk aan zowel mythen als geschiedenis, is Glastonbury een van de meest betoverende plaatsen in de wereld. Al sinds het megalithische tijdperk erkend als spiritueel centrum, is het de zetel van broeders en zusters van de Oude voorchristelijke Religie.

Het dorpje Glastonbury zelf ligt liefelijk en schilderachtig verscholen tussen een reeks fluweelgroene heuvels.
De hoogste daarvan is de beroemde Tor, een ellipsvormige heuvelformatie met daar bovenop de indrukwekkende overblijfselen van een kerktoren die was gewijd aan Aartsengel Michaël.
Aan de voet van de Tor liggen de Chalice Well en de bolronde top van Chalice Hill. Beneden in het stadscentrum liggen de ruïnes van de grote Abdij, de plek van Jozef van Arimathea's kerk en de begraafplaats van de legendarische Koning Arthur. Wearyall Hill, de plaats van de legendarische meidoorn, ligt bij de westelijke ingang naar het dorp. Glastonbury was al lang voor de tijd van Koning Arthur of Jozef van Arimathea een belangrijk religieus centrum. Vanaf 2500 voor Chr. gebruikten de Druïden de Tor als inwijdingscentrum voor priesters.
Overblijfselen uit het Megalithische tijdperk, daterend van 5000 voor Chr., wijzen uit dat Glastonbury de site is van een reusachtige astrologische kalender. Deze omvat een steencirkel met zon- en maanalignementen (bovenop de Tor) en een in het land uitgewerkte dierenriemkaart, tien mijl in doorsnee. Te midden van tempels, steencirkels, vruchtbaarheidsplaatsen en een heilig godinnencentrum, werden Druïde hogepriesters en hogepriesteressen opgeleid, ingewijd en bij elkaar gebracht bij de Tor en de Chalice Well. De Chalice Bron werd beschouwd als de aardse bron voor de Godin Gaia.
Het rode water dat eruit opborrelde was heilig en werd gebruikt voor genezing.

De sluiers tussen de Werelden in Avalon zijn dun en openen de deuren van verdiept inzicht. Je voelt hier een magische energie waardoor je je tussen de verschillende Werelden (Dimensies) bevindt.
Dit schijnt sinds het begin der tijden bestaan te hebben. Waterbronnen werden geassocieerd met de Godin als het Water van Leven. Zo is de zwangere baarmoeder van een vrouw met water gevuld en waterdoorgangen werden beschouwd als de weg door de ondergrondse Baarmoeder van de Godin. Water is dikwijls een beeld van Liefde. Net zoals bewateren essentieel is voor de vruchtbaarheid, stond dit symbolisch voor liefde en creativiteit. Godinnen heiligdommen zijn bijna altijd nabij bronnen, meren of de zee gevonden. The Lady of the Lake (De Vrouwe van het Meer) werd in Avalon in Arthurtijden vereerd als de Godin, maar werd hier in vroegere dagen al vereerd toen Glastonbury omringd werd door een groot Meer. Priesteressen leefden en werden opgeleid op het Eiland Avalon vanuit de Oude Religie (the Old Ways). Zij riepen tijdens de rituelen Moeder Godin aan en vierden en vereerden de Jaarcyclus. De verbinding met Moeder Godin en de Magische krachten waren sterk aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten