vrijdag 5 december 2008

Bloesems voor eigenwaarde

Een gevoel van Eigenwaarde (ook zelfwaarde(gevoel) of zelfrespect) is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft, zonder daarbij redelijk of logisch te zijn. Voor het welzijn van een mens is het belangrijk dat hij tevreden met zichzelf is, dus een positieve eigenwaarde heeft. De eigenwaarde hoeft niet noodzakelijkerwijs overeen te komen met de visie die anderen op een persoon hebben: iemand kan erg zelfverzekerd of zelfs opschepperig overkomen (eigendunk), maar daaronder een negatieve eigenwaarde verborgen houden. Erg rustige of teruggetrokken mensen kunnen daarentegen zeer overtuigd zijn van hun eigen kunnen.
Een te hoge eigenwaarde kan ertoe leiden dat iemand in situaties terechtkomt die hij eigenlijk niet aankan. Een te lage eigenwaarde kan het functioneren en de ontplooiing belemmeren. In ernstige gevallen kan zich een psychische aandoening vormen.

Bloesems voor eigenwaarde
We bouwen ons gevoel van eigenwaarde reeds op in de kinderjaren. Pijnlijke boodschappen van onze ouders, leraren, en andere volwassenen hebben daar dikwijls een nefaste invloed op. Maar ook als de ouders echt liefdevol waren en ondersteunend, de school positief, en vriendschappen die de moeite waard waren, dan zijn er nog tal van manieren om de eigenwaarde te schaden. We leven tenslotte in landen, waar het de media is, die de standaards aangeeft om aanvaard te worden, en die dit baseert op uiterlijkheden, zoals voorkomen, rijkdom, carrière maken, enz... We worden constant blootgesteld aan eisen van fysieke perfectie, succes en status, waar slechts weinigen kunnen aan voldoen. En ook als we het halen op één gebied, blijven we het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn, in de rest van ons leven.

Bloesemremedies kunnen hier een zeer positieve invloed hebben op het herstellen van onze eigenwaarde. Hier enkele voorbeelden :Self heal (F.E.S.) is een van de belangrijkste remedies om de eigen helende krachten van de ziel wakker te maken. Ze helpt zelfvertrouwen en zelfaanvaarding te herstellen.
Honeysuckle (Bach) en Golden Eardrops (F.E.S.) helpen het pijnlijke van een ongelukkige kindertijd los te laten.
Sunflower (F.E.S.), de zonnebloem, ook een belangrijke bloesem voor het ego, brengt onze eigenwaarde in evenwicht, vooral als men schommelt tussen zelfverloochening en zelfverheerlijking. Ze geeft een sterk gevoel van eigenwaarde samen met een warm medeleven. In haar signatuur lijkt de zonnebloem op de zon en ze toont ons hoe ons eigen wezen kan schijnen in de buitenwereld. De plant heeft ook een verticale, opgerichte stengel, en leert ons, ons op een gezonde manier te laten gelden.
Een andere zonnige gele bloem, is de Buttercup (het boterbloempje) van F.E.S., dat je helpt je eigen gaven en ook je aanwezigheid in de wereld te appreciëren. Dit kan voor iedereen nuttig zijn, maar het is vooral goed voor mensen die creatief werk doen, of wiens job een constante druk biedt naar presentatie toe. Ze ondersteunt je ook sterk als je met iets van start wilt gaan.
Echte eigenwaarde komt, als we aanvaarden wie we zijn en dit ook uitdrukken, eerder dan ons hiervoor te schamen en te verbergen.
Goldenrod (F.E.S.) helpt ons echt te blijven, vooral als we neiging hebben ons te gemakkelijk te laten beïnvloeden door familiebanden, vriendenkring of sociale verwachtingen.
Mullein (F.E.S.) zal ons helpen eerlijk te zijn met onszelf en onze echte mogelijkheden waar te maken. Ze betekent een grote steun in situaties waarin we morele sterkte nodig hebben, als we onze persoonlijke authenticiteit moeten verdedigen tegenover sociale druk. Deze bloesem helpt ons in contact te komen met onze innerlijke leiding, en ons innerlijk gevoel voor waarden te ontwikkelen.We hebben ook niet altijd een klaar beeld van wie we zijn. Ons gevoel over onszelf moet kunnen veranderen als we zelf veranderen.
Sagebrusch (F.E.S.) is een belangrijke remedie voor het loslaten van onze valse zelfbeelden die we niet langer kunnen gebruiken. Het is ook een goede remedie, als we het moeilijk hebben met het feit dat we succesvoller zijn dan de familie waaruit we komen.De combinatie Honeysuckle / Sagebrush / Sunflower helpt iemands zelfvertrouwen te herstellen, zodat ze hun eigen weg en hun eigen identiteit kunnen vinden.
Voor de schaamte die kan opkomen, als iemand ons minachtend benadert, kan men Crab Apple (Bach) gebruiken. Dit is dikwijls een patroon dat ontstaat in de kinderjaren, als we ons door één van beide ouders verworpen voelden. Het kan nodig zijn deze bloesem gedurende langere tijd te nemen.
Urchin Dryandra (Living Essences) laat ons onze eigenwaarde terug ontdekken, in die situaties, waarin mensen ons lange tijd een gebrek aan respect betonen, minachten, enz... en we neigen een minderwaardigheidsgevoel te ontwikkelen. Deze bloesem is ook nuttig, als we ons aan de kant gezet voelen na een relatiebreuk bv.

De fransman, Patrice Bouchardon, ontwikkelde energetische boomoliën. In deze serie is de olie van de berk dé olie voor een zachte en vriendelijke houding t.o.v. onszelf. Zacht zijn voor onszelf betekent, dat we onszelf niet veroordelen, niet het onmogelijke eisen en de gaven en talenten waarderen die we hebben.
Zijn Face-oil is een gezichtsolie, op basis van deze boomoliën, om onze innerlijke schoonheid meer uit te stralen. Veel mensen vertellen dat hun contacten veel beter en aangenamer zijn, bij het gebruik van deze olie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten