dinsdag 27 januari 2009

Feit en fabel over chocolade


Chocolade is er in allerlei soorten en smaken. Het is één van de meest gewaardeerde zoetigheden, vooral onder vrouwen. Als je aan het afslanken ben, misschien een van de moeilijkste producten om vanaf te blijven. Maar soms mag je best een stukje eten! Vanwege deze populariteit is er veel onderzoek gedaan naar deze lekkernij. Er wordt echter van alles over beweerd. Zo zou chocolade verslavend zijn en goed voor de bloeddruk. Welke beweringen zijn nou waar?

Chocolade is goed voor hart en vaten
Feit. Cacao is een belangrijk bestanddeel van chocolade. Cacao bevat flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen zogenaamde vrije radicalen. Doordat deze flavonoïden celbeschadiging voorkomen, helpt chocolade uw lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het gaat hierbij wel om de pure variant, met een hoog gehalte aan cacao.

Chocolade is verslavend
Fabel. Chocolade bevat wel stofjes zoals cafeïne en tryptofaan, welke in grote hoeveelheden een verslavend effect hebben. In chocolade komen deze stofjes echter in zulke kleine hoeveelheden voor dat ze geen merkbaar effect hebben. Bij mensen is de behoefte aan chocolade te verklaren door de gewoonte en de regelmaat waarmee het wordt gegeten.

Als chocolade wit uitslaat is deze bedorven
Fabel. De witte uitslag die kan ontstaan op chocolade is geen schimmel of iets dergelijks. Het is enkel de cacaoboter die naar de oppervlakte is gekomen. Dit komt doordat de samenstelling van de chocolade langzaam ontmengt. De kwaliteit wordt minder maar de chocolade is niet bedorven en kan nog gewoon gegeten worden.

Pure chocolade maakt minder dik
Fabel. Pure chocolade heeft een hoger percentage cacao dan melkchocolade. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe meer goede stoffen zoals antioxidanten de chocolade bevat. Dat maakt pure chocolade iets gezonder. Echter bevat pure chocolade net als melkchocolade veel verzadigd vet. Een reep van 100 gram levert al gauw meer dan 500 calorieën, wat gelijk staan aan een ruime lunch. Dus eet ook pure chocolade met mate. Er wordt door sommigen wel beweerd dat de smaak van pure chocolade langer blijft hanger waardoor je sneller "verzadigd" bent van de chocolade.

Chocolade bevat belangrijke mineralen
Feit. Chocolade is rijk aan kalium en bevat daarnaast calcium. Het mineraal kalium speelt een belangrijke rol bij de bloeddruk en de vochthuishouding in het lichaam. Extra kalium, dus ook uit chocolade, kan de bloeddruk verlagen. Om dit te bereiken zou u dagelijks een paar blokjes pure chocolade moeten eten. Dat is nog eens een lekker advies. Maar ook zonder hoge bloeddruk mag u best wel eens genieten van een stukje chocolade!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten