maandag 2 maart 2009

Bach Bloesem Remedies voor kinderen

Onderstaand twee hele goede boekjes over Bach Flowers en kinderen.






De Bach Bloesem Remedies zijn een vorm van emotionele zelfredzaamheid, gebaseerd op Dr. Bach’s filosofie van eenvoud: een verfrissende tegenhanger voor de spanningen en problemen die onze hedendaagse levenswijze met zich meebrengt. Onlangs woonde ik een korte ouderschapscursus bij en toen werd mij gevraagd: ‘kunnen kinderen ook Bach Bloesem Remedies gebruiken?’ en ‘welke zijn het meest geschikt?’ Ik antwoordde: ‘jazeker – kinderen kunnen profiteren van alle remedies’ en ik wilde bijna ‘logisch’ toevoegen maar toen werd ik me bewust van het feit dat de meeste boeken over Bachremedies zijn geschreven met gevoelens van volwassenen als uitgangspunt. Wanneer je remedies voor kinderen wilt uitkiezen, moet je de beschrijvingen vertalen naar kindergevoelens.

Kinderen zijn in het algemeen heel goed in staat om zowel met lichamelijke als emotionele ongemakken om te gaan – en ze herstellen zich snel. Toch kunnen kinderen ook heel wat gevoelens verbergen; misschien omdat ze niet in staat zijn om ze te verwoorden, of omdat ze hebben geleerd dat het een hoop gedoe voorkomt als ze niets zeggen. Hoe het ook zij, ze hebben de remedies net zo hard nodig als volwassenen. Je kunt zelfs zeggen dat hun behoefte hieraan groter kan zijn en dat de remedies beter kunnen werken, omdat ze nog jong zijn en ze nog moeten leren omgaan met hun negatieve en positieve ervaringen.

Bach Bloesem Remedies voor kinderen

De Bach Bloesem Remedies helpen om de positieve dingen in het kind naar boven te halen en om nare gevoelens te laten verwerken of ermee om te leren gaan. Het kind kan zich door de Bach Bloesem Remedies meer bewust worden van zijn gedachten en gevoelens.

De Bach Bloesem Remedies ontnemen het kind niet de kans om van situaties te leren, maar moeilijke periodes waarin het kind té bang, té ongelukkig of bijvoorbeeld teveel in zichzelf gekeerd is, worden met de Bach Bloesem Remedies vaak wat sneller doorgemaakt. Het kind krijgt inzicht in zichzelf en blijft er niet zo in hangen, zoals je vaak ziet als kinderen wekenlang met iets blijven zitten.

De Bach Bloesem Remedies helpen om van binnenuit te veranderen. De gevoelens van het kind en zijn levenshouding kunnen op een positieve manier beïnvloed worden. Ook de gevoelens en reacties van een kind, gebaseerd op een vroegere gebeurtenis, bijvoorbeeld een geboortetrauma, een ziekenhuisperiode, een scheiding of het overlijden van een dierbaar persoon of huisdier, kunnen veranderen met behulp van de Bach Bloesem Remedies.

De Bach Bloesem Remedies werken niet direct op de lichamelijke symptomen zoals reguliere medicijnen dat doen, maar op het kind als geheel. Ze helpen het kind om zich emotioneel beter te voelen. Lichamelijke symptomen kunnen dan veranderen, bijvoorbeeld bij koorts kan het zweten doorbreken.

Als wij de remedies toepassen bij klachten of ter voorkoming daarvan is de werking niet te voorspellen. Soms is er meteen een reactie, bijvoorbeeld een gevoel van ontspanning of zijn er plotselinge inzichten of veranderingen. Of we zien de reactie binnen enkele weken. Dit hangt ook af van de fase van ontwikkeling waarin het kind zich bevindt. Ook is van invloed hoe lang een bepaalde klacht of emotie al bestaat. Meestal zie je aan het verdwijnen of veranderen van de lichamelijke of emotionele symptomen of de Bach Bloesem Remedies het kind geholpen hebben.

Het kan zijn dat bij het gebruik van de Bach Bloesem Remedies nieuwe, andere conflicten naar boven komen. Het komt ook voor dat na een duidelijke verbetering een stilstand of zelfs een terugval in het proces te zien is. De Bach Bloesem Remedies werken de emotionele lagen één voor één door. Ze onderdrukken dus niets. En bij het kind gebeurt dat op de manier en op het moment dat bij hem past.

Welke Bach Bloesem Remedies kies je?

Dr. Edward Bach verdeelde de remedies onder in zeven groepen: angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het nu, eenzaamheid, overgevoelig voor invloeden en ideeën, moedeloosheid en wanhoop, overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

De keuze van de juiste remedies wordt gemaakt aan de hand van hoe het kind zich voelt, dus zijn stemming of gemoedstoestand. Deze gevoelens kunnen zich uiten in gedrag, non-verbale reacties, lichamelijke symptomen, enzovoort. Je kijkt hier wel naar, maar ze zijn alleen maar een uiting van iets. Het gaat natuurlijk om de gevoelens van het kind.

Je kunt een keuze maken door de beschrijving van alle 38 Bach Bloesem Remedies te lezen. Je vindt dan een aantal, waarvan de beschrijving op dat moment van toepassing is op het kind. Of misschien herken je een aantal dingen eruit of heeft het kind er iets minder last van dan staat beschreven.

Je kunt ook eerst in de zeven groepen de gemoedstoestand of stemming opzoeken, waar je kind last van heeft en de beschrijvingen van de bijbehorende Bach Bloesem Remedies doorlezen. Als je kind bijvoorbeeld angstig is, kun je kijken hoe zich dat uit of welke angst het precies is. Raakt je kind bijvoorbeeld in paniek, dan zul je Rock Rose kiezen. Kan je kind niet aangeven waarvoor hij bang is, bijvoorbeeld 's nachts in zijn slaapkamer, dan zul je Aspen kiezen. Is je kind bang voor honden, dan kun je aan Mimulus denken, enzovoort.

Je kiest dan uit de 38 verschillende Bach Bloesem Remedies een aantal, bijvoorbeeld vier verschillende. Zoek er liever niet meer dan zes à zeven tegelijk uit. Anders kun je niet duidelijk krijgen van welke gevoelens of stemmingen je kind last heeft.

Voor het uitkiezen op basis van de indeling in type- en stemmingsremedies verwijs ik naar het boek "Opgroeien met Bach Bloesem Remedies" van Judy Ramsell Howard.

Het kiezen van de juiste Bach Bloesem Remedies voor kinderen is anders dan voor volwassenen. Omdat, vooral jonge, kinderen nog niet met woorden uiting kunnen geven aan hun emoties, kiezen de ouders meestal de Bach Bloesem Remedies voor of samen met hen uit. Daarvoor is het nodig goed naar het kind te kijken en te luisteren én om te proberen je in het kind te verplaatsen, zodat je kunt leren voelen hoe het kind zich voelt. Vaak herken je die gevoelens uit je eigen jeugd. Probeer er ook met het kind over te praten; over wat hij voelt en ervaart. En door het benoemen van je eigen gevoelens kan het kind leren om ook zijn gevoelens te herkennen. Het is overigens niet de bedoeling dat je je kind Bach Bloesem Remedies geeft omdat jij vindt dat hij lastig is, maar omdat hij er zélf last van heeft hoe hij zich voelt. Het gaat om de ontwikkeling van het kind. De Bach Bloesem Remedies kunnen hierbij helpen.

De beschrijvingen in dit boekje helpen je om de Bach Bloesem Remedies uit te kiezen. Probeer daarbij altijd het totaalbeeld van het kind én van de desbetreffende remedie voor ogen te houden. Bij elke remedie hoort een positief gevoel of eigenschap, die weer in het kind naar boven kan komen zodra de innerlijke spanning verdwenen is.

Gebruik en dosering van de remedies

Een speciaal voor het kind klaargemaakt flesje, met daarin de uitgezochte remedies, kun je bij mij bestellen.

Een flesje kun je ook zelf klaar maken door een schoon 30 ml. pipetflesje te vullen met bronwater (zonder koolzuur, uit pak of fles) of voor baby's afgekoeld gekookt water, waaraan je uit de voorraadflesjes twee druppels van elke uitgekozen Bach Bloesem Remedie toevoegt. In geval van de Rescue Remedy neem je vier druppels. Van het klaargemaakte flesje geef je je kind vier maal daags vier druppels of vaker indien gewenst (als je denkt dat je kind daarop beter reageert of wanneer hij dat zelf aangeeft). Uit het flesje doe je de druppeltjes rechtstreeks in de mond of bijvoorbeeld in een glas water of vruchtensap of in het babyflesje. Het is eenvoudig in te nemen en er zit bijna geen smaak aan. Voorkom dat het pipetje (bijvoorbeeld met de tong) aangeraakt wordt. Voor de houdbaarheid kun je wat extra (voor consumptie geschikte) alcohol toevoegen. De inhoud van het klaargemaakte flesje kan ongeveer drie weken houdbaar blijven.

De Bach Bloesem Remedies kunnen ook onverdund uit het voorraadflesje worden ingenomen, maar aangezien de remedies geconserveerd zijn met alcohol, geeft dit een nadrukkelijke smaak.

Bij een baby die borstvoeding krijgt is het vaak voldoende als de moeder de Bach Bloesem Remedies inneemt. Maar je kunt de druppeltjes ook aanbrengen op de polsen, de slapen, de fontanel of zelfs onder de voeten van de baby of rechtstreeks in de mond druppelen (mits er geen extra alcohol is toegevoegd). De remedie kan ook helpen als ze uitwendig wordt gebruikt. Voor een baby wordt vaak aangeraden het flesje eerst te steriliseren en afgekoeld gekookt water te gebruiken, zoals ook bij flesvoeding gebruikelijk is.

Je kind mag de Bach Bloesem Remedies langdurig innemen, maar als je binnen een paar weken geen verandering merkt, kun je de keuze van de remedies herzien. Het kan ook zijn dat je kind zelf aangeeft dat hij de Bach Bloesem Remedies niet meer nodig heeft. Ook als de Bach Bloesem Remedies worden vergeten, kan dit een teken zijn dat ze niet meer nodig zijn. Uiteraard geldt dit alleen als ze eerst wel regelmatig ingenomen zijn. Bekijk dan aan de hand van de beschrijvingen of je kind nog andere Bach Bloesem Remedies nodig heeft of probeer het een tijdje zonder en kijk hoe het gaat. Je kunt altijd bij nieuwe problemen weer aan de Bach Bloesem Remedies denken!


De zeven groepen

De 38 Bach Bloesem Remedies zijn door dr. Edward Bach onderverdeeld in zeven groepen, te weten:

1. Angst: Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut.
2. Onzekerheid: Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Hornbeam, Wild Oat.
3. Onvoldoende interesse in het nu: Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud.
4. Eenzaamheid: Water Violet, Impatiens, Heather.
5. Overgevoelig voor invloeden en ideeën: Agrimony, Centaury, Walnut, Holly.
6. Moedeloosheid en wanhoop: Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple.
7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen: Chicory, Vervain, Vine, Beech, Rock Water

De zeven groepen zijn recentelijk herzien en heten voortaan:
1. Uw zorgen overwinnen
2. Ken uzelf
3. Leef bij de dag
4. Maak contact met anderen
5. Blijf bij uzelf
6. Vind hoop en geluk
7. Leven en laten leven


De beschrijving van de remedies

Agrimony/Agrimonie
Agrimony is voor het kind dat vrolijk lijkt, maar het niet is. Hij verbergt zijn verdriet achter een glimlach en wuift zijn angsten of nare gevoelens weg. Hij slikt zijn tranen in. Hij gaat ruzies liever uit de weg. Het kan zijn dat hij geneigd is om zijn gevoelens weg te eten (met bijvoorbeeld snoep) of ze op een andere manier weg te stoppen.
Agrimony kan het kind helpen bij het aanvaarden en het uiten van zijn gevoelens.

Aspen/Ratelpopulier
Aspen is voor het kind dat last heeft van steeds terugkerende angsten. Hij weet niet goed waarvoor hij bang is en wil er liever ook niet over praten. Het kan zijn dat hij bang is voor enge dingen als hij gaat slapen of hij wil dat er de hele nacht een lichtje blijft branden. Als je weet dat je kind vaak last heeft van nare dromen of nachtmerries, kun je het van tevoren Aspen geven. Deze remedie kun je ook geven bij angstige voorgevoelens.
Aspen kan het kind helpen om minder bang te zijn.

Beech/Beuk
Beech is voor het kind dat zich snel ergert aan anderen. Hij gedraagt zich onverdraagzaam en heeft snel kritiek op anderen. Hij is snel geïrriteerd en staat rap met z'n oordeel over anderen klaar. Deze remedie kun je ook geven aan het kind dat neerkijkt op andere kinderen, die hij maar raar of dom vindt.
Beech kan het kind helpen om meer begrip te krijgen voor anderen en verdraagzamer te zijn.

Centaury/Duizendguldenkruid
Centaury is voor het kind, dat meestal braaf doet wat hem gezegd wordt. Hij zal niet gemakkelijk een keer "nee" zeggen. Hij is gewillig en meegaand. Het kan zijn dat hij zich door zijn vriendjes laat gebruiken of gemakkelijk laat overhalen. Of hij is vaak het pispaaltje van de klas. Het kind voelt zich er helemaal niet goed onder, maar hij mijdt de confrontatie.
Centaury kan het kind helpen om op zijn tijd nee te zeggen en meer voor zichzelf op te komen.

Cerato/Loodkruid
Cerato is voor het kind dat twijfelt aan zichzelf en constant bevestiging vraagt. Hij wil steeds weten of hij het goed doet. Hij durft niet op zijn eigen oordeel te vertrouwen. Hij heeft de neiging gedragingen van anderen na te doen. Of hij gaat af op het oordeel van anderen, om het vooral goed te willen doen. Hij gaat daarbij voorbij aan zijn eigen gevoelens en intuïtie.
Cerato kan het kind helpen om zekerder van zichzelf te worden.

Cherry Plum/Kerspruim
Cherry Plum is voor het kind dat last heeft van plotselinge driftbuien of onbeheerste woedeuitbarstingen. Hij is bang om de controle te verliezen, maar is juist daardoor geneigd dingen te doen die hij helemaal niet wil doen. Deze remedie is ook geschikt voor het kind dat zichzelf op de grond gooit of met zijn hoofd tegen de muur bonkt. Het kan zijn dat hij zich probeert in te houden, maar vaak lukt dat niet.
Cherry Plum kan het kind helpen om meer zelfbeheersing te ontwikkelen en om dwanggedachten te laten verdwijnen.
Cherry Plum maakt deel uit van de Rescue Remedy en de Rescue Cream.

Chestnut Bud/Kastanjeknop
Chestnut Bud is voor het kind dat niet leert van de fouten die hij maakt. Hij heeft elke keer de gewoonte om dingen verkeerd te doen. Of hij vergeet steeds hetzelfde. Het kan zijn dat het kind het daarom moeilijk vindt om op te letten of moeite heeft om mee te komen op school.
Chestnut Bud kan het kind helpen om van zijn ervaringen te leren om zo een steeds terugkerend gedragspatroon te helpen veranderen.

Chicory/Cichorei
Chicory is voor het kind dat constant aandacht vraagt. Hij claimt je helemaal en kan er niet goed tegen om alleen te zijn. Om anderen te manipuleren is hij gauw in tranen of gebruikt hij andere trucjes. Hij gedraagt zich bezitterig en veeleisend en hij wil graag alles voor zichzelf houden.
Chicory kan het kind helpen om meer tevreden met zichzelf te zijn.

Clematis/Bosrank
Clematis is voor het kind dat vaak dagdroomt. Hij is onoplettend en afwezig, waardoor hij de neiging kan hebben overal tegenaan te lopen. Hij ontvlucht de werkelijkheid door helemaal op te gaan in zijn fantasieën en spelletjes. Het kind leeft in zijn eigen wereld en heeft weinig belangstelling voor zijn omgeving. Hij lijkt niet echt gelukkig.
Clematis kan het kind helpen om meer in het "hier en nu" te leven.
Clematis maakt deel uit van de Rescue Remedy en de Rescue Cream.

Crab Apple/Appel
Crab Apple is voor het kind dat overdreven precies of pietluttig is, zodat dingen gemakkelijk een obsessie kunnen worden. Hij is gauw vies van iets of van zichzelf. Deze reinigingsremedie is daarom geschikt bij huiduitslag, acné, zweetvoeten, enzovoort. Deze remedie is ook voor de puber die zich voor zijn veranderende lichaam schaamt.
Crab Apple kan het kind helpen zichzelf te accepteren.
Crab Apple is een bestanddeel van de Rescue Cream, die uitwendig bij dit soort klachten gebruikt kan worden.

Elm/Iep
Elm is voor het kind dat het gevoel heeft dat het hem teveel is geworden. Misschien had hij teveel hooi op zijn vork genomen of is hij overbelast door het vele werk, bijvoorbeeld in de examentijd. Deze remedie is voor het kind dat tijdelijk niet meer opgewassen is tegen de verantwoordelijkheden en daardoor het gevoel heeft de situatie niet meer aan te kunnen.
Elm kan het kind helpen om weer kracht en vertrouwen te krijgen om zijn taken weer aan te kunnen.

Gentian/Gentiaan
Gentian is voor het kind dat snel ontmoedigd en teleurgesteld is door bijvoorbeeld slechte cijfers op school. Het kan zijn dat hij daarom niet meer naar school wil. Het kind kan vol enthousiasme ergens aan beginnen, maar als het even tegenzit, geeft hij snel op. Deze remedie is ook voor het depressieve kind, als je weet waarom hij ongelukkig is.
Gentian kan het kind helpen om weer moed te verzamelen om met tegenslagen of nare dingen om te gaan.

Gorse/Gaspeldoorn
Gorse is voor het kind dat denkt dat alles hopeloos is geworden. Bijvoorbeeld omdat hij lang ziek is geweest of omdat hij gezakt is voor een examen. Hij ziet geen lichtpuntje meer. Of hij is wanhopig door iets wat gebeurd is en hij wil ook niet meer proberen er iets aan te doen.
Gorse kan het kind helpen om weer optimistisch te worden.

Heather/Struikheide
Heather is voor het kind dat teveel over zichzelf praat en altijd de aandacht op zich wil vestigen. Hij is erg met zichzelf bezig en interesseert zich niet voor wat anderen bezighoudt. Hij schept graag op en verzint er dan het liefst van alles bij. Andere kinderen zullen hem hierdoor gaan mijden, waardoor hij steeds eenzamer wordt.
Heather kan het kind helpen om zich, met minder aandacht van anderen, weer gelukkig te voelen en om ook aandacht en begrip voor anderen te hebben.

Holly/Hulst
Holly is voor het kind dat snel humeurig, jaloers, ontevreden of achterdochtig is. Het kan zijn dat hij zijn gevoelens uit in het pesterig of zelfs agressief doen tegen andere kinderen. Deze remedie is ook voor het kind dat jaloers is op de nieuwe baby.
Holly kan het kind helpen zich weer gelukkiger met zichzelf te voelen en vriendelijker met andere kinderen om te gaan.

Honeysuckle/Kamperfoelie
Honeysuckle is voor het kind dat heimwee heeft als hij een tijdje van huis, bijvoorbeeld op kamp of uit logeren, is. Of het kind is op schoolreisje en mist zijn ouders en zijn vertrouwde omgeving. Het kan ook zijn dat het kind heimwee heeft naar vroeger of, na een verhuizing, naar een huis, een buurt of een school. Wat is geweest, is nu niet meer en dat ervaart het kind als een gemis.
Honeysuckle kan het kind helpen om herinneringen los te laten en gelukkiger te zijn in het "hier en nu".

Hornbeam/Haagbeuk
Hornbeam is voor het kind dat zich bij voorbaat al uitgeput voelt. Bijvoorbeeld als hij na een vakantie weer naar school moet. Of hij heeft last van het "maandagochtendgevoel" en ziet op tegen de sleur van alledag. Bij gebrek aan motivatie stelt het kind dingen uit en kan hij geen enthousiasme meer opbrengen. Hij heeft geen puf om aan zijn huiswerk te beginnen.
Hornbeam kan het kind helpen om weer moed te krijgen om dingen aan te pakken.

Impatiens/Reuzenbalsemien
Impatiens is voor het kind dat ongeduldig en geïrriteerd is. Hij krijgt snel genoeg van iets en de dingen gaan hem al gauw te langzaam. Als hij ongestoord zijn gang kan gaan, zal hij geen behoefte hebben aan het invloed willen uitoefenen op anderen. Zijn rusteloosheid en gejaagdheid kan leiden tot nerveuze trekjes.
Impatiens kan het kind helpen zijn spanning te verminderen en meer geduld en begrip op te brengen voor het tempo van anderen.
Impatiens maakt deel uit van de Rescue Remedy en de Rescue Cream.

Larch/Lariks
Larch is voor het kind dat zich niet in staat voelt om alleen iets te ondernemen. Hij denkt iets niet te kunnen, dus begint hij er niet eens aan. Hij heeft veel zachte aanmoediging van zijn ouders of leerkracht nodig. Deze remedie kun je geven bij gebrek aan zelfvertrouwen, een minderwaardigheidscomplex, faalangst, bang om voor gek te staan, enzovoort.
Larch kan het kind helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen om dingen aan te pakken.

Mimulus/Maskerbloem
Mimulus is voor het kind dat bang is en je weet waarvoor. Hij kan bijvoorbeeld bang zijn voor dieren (zoals honden en spinnen), voor andere kinderen, voor een bepaald persoon, voor publiek (plankenkoorts). Of hij heeft watervrees. Het kan ook zijn dat hij bang is om naar een dierentuin te gaan of om een spreekbeurt te houden. Het kind voelt zich meestal niet snel op zijn gemak en kan zich daardoor nerveus gedragen. Deze remedie kun je ook geven aan het verlegen kind dat snel last heeft van blozen of stotteren.
Mimulus kan het kind helpen om zijn angsten en verlegenheid te overwinnen.

Mustard/Herik
Mustard is voor het kind dat last heeft van vreselijke bedroefdheid. Het lijkt alsof donkere wolken zich boven zijn hoofd samenpakken, waardoor hij niet meer blij kan zijn. Het lijkt alsof hiervoor geen verklaring is, maar soms is een niet onderkende ergernis over een situatie of over een bepaald persoon de oorzaak. Soms verdwijnt het gevoel weer net zo plotseling, maar vaak keert het regelmatig terug.
Mustard kan het kind helpen om weer vreugdevol en evenwichtiger te worden.

Oak/Eik
Oak is voor het kind dat altijd maar doorgaat en nooit opgeeft. Hij heeft een groot plichtsbesef en hij is een echte doorzetter. Hij werkt erg hard en vindt bijvoorbeeld dat hij zijn huiswerk ten koste van alles moet doen. Hij dwingt zichzelf situaties tot het uiterste te doorstaan, soms zelfs als het zinloos is geworden. Hij vindt dat hij zelf al zijn problemen moet oplossen.
Oak kan het kind helpen om weer kracht te vinden om door te gaan, zonder zijn behoeftes daarbij uit het oog te verliezen.

Olive/Olijf
Olive is voor het kind dat moe of uitgeput is, omdat hij bijvoorbeeld net ziek is geweest. Hij is lusteloos en heeft weinig energie meer. Hij heeft veel slaap nodig, omdat hij oververmoeid is. Deze remedie kun je ook geven als het kind erg vermoeid is geraakt door school of door teveel studeren. Het kind is uitgeput en ziet het niet meer zitten.
Olive kan het kind helpen om weer vitaler te worden.

Pine/Den
Pine is voor het kind dat zich snel schuldig voelt of zelfs de schuld op zich neemt voor iets wat hij niet eens heeft gedaan. Het kind denkt altijd dat het door hem komt als er wat fout gaat. Hij had het anders of beter moeten doen. Het kan ook zijn dat het kind zich schaamt voor iets uit het verleden en dit niet kan loslaten. Hij reageert hierin te gewetensvol of blijft zichzelf verwijten maken.
Pine kan het kind helpen om als er dingen verkeerd gaan, zichzelf hierin meer te accepteren en zich geen verwijten te maken.

Red Chestnut/Rode Kastanje
Red Chestnut is voor het kind dat overmatig bezorgd is om anderen. Bijvoorbeeld als zijn ouders weggaan, is hij bang dat er wat met hen gebeurt. Of hij is overdreven beschermend naar een broertje of zusje toe. Het kan zijn dat hij de overbezorgde houding van een vader of moeder overneemt. Het kind kan door altijd het ergste te vrezen voor de mensen om hem heen, erg ongelukkig worden.
Red Chestnut kan het kind helpen om minder bezorgd en angstig om anderen te zijn.

Rock Rose/Zonneroosje
Rock Rose is voor het kind dat plotseling vreselijk is geschrokken, in paniek is geraakt of stijf staat van angst. Deze remedie kun je ook geven aan het kind dat schreeuwend uit een nachtmerrie wakker wordt, bij acute ziekte of bij een ongeluk.
Rock Rose kan het kind helpen om rustiger te worden.
Rock Rose maakt deel uit van de Rescue Remedy en de Rescue Cream.

Rock Water/Bronwater
Rock Water is voor het kind dat ontevreden is over of te streng is voor zichzelf. Hij is perfectionistisch en niet snel tevreden over zijn prestaties. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en is weinig flexibel. Het kind houdt vast aan starre denkbeelden over zichzelf en anderen. Hij wil graag voor hen een voorbeeld zijn.
Rock Water kan het kind helpen wat gemakkelijker voor zichzelf te zijn.

Scleranthus/Hardbloem
Scleranthus is voor het kind dat moeite heeft met het kiezen uit twee verschillende dingen. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen de mogelijkheden. Hij is onevenwichtig, niet stabiel in zijn emoties en kan grillig gedrag vertonen. Hij kan last hebben van sterk wisselende stemmingen, bijvoorbeeld "Jantje lacht, Jantje huilt". Deze remedie kun je ook geven bij lucht-, wagen- of zeeziekte.
Scleranthus kan het kind helpen om evenwichtiger te zijn en om gemakkelijker keuzes te maken.

Star of Bethlehem/Vogelmelk
Star of Bethlehem is voor het kind dat veel verdriet heeft. Hij is ontroostbaar. Deze remedie kun je geven als het kind in een shocktoestand verkeerd, maar ook bij een niet verwerkt verdriet uit het verleden, bijvoorbeeld een geboortetrauma. Je kunt deze remedie aan pasgeboren baby's geven (bijvoorbeeld toevoegen aan het badwater) voor de schok van het geboren worden.
Star of Bethlehem kan het kind helpen om de traumatische ervaring te verwerken en het verdriet te verzachten.
Star of Bethlehem maakt deel uit van de Rescue Remedy en de Rescue Cream.

Sweet Chestnut/Tamme kastanje
Sweet Chestnut is voor het kind dat zich totaal verloren en erg eenzaam voelt. Bijvoorbeeld tijdens moeilijke perioden als het kind niet meer weet waar hij het zoeken moet en geen enkele uitweg meer ziet. De situatie lijkt ondraaglijk. Deze remedie kun je geven als het kind zich door alles en iedereen in de steek gelaten voelt.
Sweet Chestnut kan het kind helpen om kalmer te worden en weer vertrouwen in het leven te krijgen.

Vervain/IJzerhard
Vervain is voor het kind dat zeer vasthoudend is in zijn ideeën en overtuigingen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Hierdoor kan hij overenthousiast, gespannen en gefrustreerd raken. Het kan zijn dat het kind daardoor niet meer in staat is om ergens mee op te houden, zich verzet tegen de slaap of overactief is. Hij heeft zoveel energie dat hij zichzelf soms niet meer kan afremmen.
Vervain kan het kind helpen om meer rust in zichzelf te krijgen.

Vine/Wijnrank
Vine is voor het kind dat de neiging heeft om anderen te domineren. Dit kan zich zelfs uiten in agressief gedrag naar zijn omgeving toe. Deze remedie kun je geven als het kind altijd bepaalt welk spel er gespeeld wordt of de leider van de groep wil zijn. Hij wil alles altijd bepalen.
Vine kan het kind helpen om de gevoelens van anderen te respecteren, zodat hij weer plezier krijgt in het samen doen van allerlei activiteiten.

Walnut/Walnoot
Walnut is voor het kind dat moeite heeft met grote veranderingen in het leven, bijvoorbeeld voor het eerst naar school gaan, een verhuizing of in de puberteit. Terwijl hij meestal heel goed weet wat hij wil, wordt hij snel beïnvloed door ideeën en stemmingen van anderen.
Walnut kan het kind helpen om standvastiger te zijn en om gemakkelijker veranderingen te doorstaan.

Water Violet/Waterviolier
Water Violet is voor het kind dat zich teruggetrokken en afstandelijk gedraagt. Hij kan daardoor niet goed communiceren. Het kind kan zich eenzaam gaan voelen door zijn houding. Hij lijkt moeilijk te benaderen en zal niet gauw over zijn gevoelens praten met anderen. Deze remedie kun je geven aan het kind dat vaak uren alleen speelt zonder contact te hebben met anderen.
Water Violet kan het kind helpen om meer open te staan voor anderen en om hen meer "toe te laten".

White Chestnut/Paardenkastanje
White Chestnut is voor het kind dat bepaalde gedachten in zijn hoofd niet kan stoppen. Het blijft maar doormalen in zijn hoofd. Deze remedie kun je geven bij een gebrek aan concentratievermogen als gevolg van teveel denken. Het kind hoort bijvoorbeeld niet meer dat iemand hem aanspreekt. Of hij kan niet in slaap komen, vanwege de onophoudelijke gedachtenstroom.
White Chestnut kan het kind helpen om weer een "helder" hoofd te krijgen.
White Chestnut maakt deel uit van de Rescue Remedy Nacht.

Wild Oat/Ruwe Dravik
Wild Oat is voor het kind dat niet goed weet wat hij wil. Hij kan besluiteloos en wispelturig zijn. Of hij weet niet welke richting hij wil kiezen in zijn leven. Dit kan leiden tot ontevredenheid en frustratie. Het kan zijn dat het kind al verschillende dingen heeft geprobeerd, maar daar snel op uitgekeken raakte.
Wild Oat kan het kind helpen om erachter te komen wat hij werkelijk wil.

Wild Rose/Hondsroos
Wild Rose is voor het kind dat weinig plezier heeft in het leven. Hij heeft geen zin om ook maar iets te doen en t oont weinig enthousiasme. Dit kan zich uiten in gedemotiveerd gedrag. Meestal berust het kind in zijn lot. Hij reageert apathisch en is ook weinig assertief naar andere kinderen.
Wild Rose kan het kind helpen om weer enthousiast te worden.

Willow/Wilg
Willow is voor het kind dat ontevreden is. Hij lijkt verbitterd en vol wrok naar het leven. Hij kan mopperig en chagrijnig reageren. Waarom hij zich zo gedraagt, is niet altijd duidelijk. Hij voelt zich snel slachtoffer van de omstandigheden en kan zich erg zielig voelen. Het kind vindt het vaak moeilijk om te vergeven en te vergeten.
Willow kan het kind helpen om weer een positieve houding aan te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten