dinsdag 10 maart 2009

Wat is er zo speciaal aan Glastonbury?

It's here

Glastonbury, op het aloude Isle of Avalon, is geen gewoon Engels stadje. Kom hier naar toe en al snel bevind je je in een andere wereld.

Het is een pelgrimsoord. Mensen uit heel Groot Brittanniƫ en uit de gehele wereld komen hier naar toe. Velen herinneren zich hun bezoek nog lange tijd. Velen komen terug voor meer en bezoeken Glastonbury regelmatig. Het is een plaats om interessante ervaringen op te doen, mensen te ontmoeten, ongewone evenementen te bezoeken. Het doet iets met je.


Engelands holyest earthe (heiligste grond)

In de Middeleeuwen was de Abdij van Glastonbury een van de grootste pelgrimsoorden van Europa; de stad groeide door de abdij van dienst te zijn. Er wordt beweerd dat koning Arthur en Guinevere hier begraven zijn, en hier hebben eens vele heiligen geleefd - Patrick, David, Bridget, Benedictus, Dunstan.

Volgens de overlevering vonden Josef van Arimatea en zijn vroege christelijke volgelingen hun toevluchtsoord op Avalon, en bouwden er 's werelds eerste speciaal voor dat doel ontworpen kerk. Glastonbury was al vijf eeuwen voor Canterbury christelijk, en werd daarom Engelands 'holyest earthe' (heiligste grond) genoemd.

Volgens een wat onduidelijke overlevering bracht Josef Jezus hier naar toe als jongeman. Dit inspireerde William Blake tot het lied 'and did those feet, in ancient time, 's pastures green...?'

De Abdij van Glastonbury werd tenslotte vernietigd in 1539 gedurende een pijnlijke periode van culturele 'schoonmaak' onder Koning Hendrik VIII - de ontbinding van de kloosters.


And did those feet in ancient time
Walk upon England’s mountains green?
And was the holy Lamb of God
On England’s pleasant pastures seen?
And did the Countenance Divine
Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here
Among these dark Satanic Mills?
Bring me my Bow of burning gold;
Bring me my Arrows of desire;
Bring me my Spear; O clouds unfold!
Bring me my Chariot of fire!
I will not cease from Mental Fight,
Nor shall my Sword sleep in my hand,
Till we have built Jerusalem
In England’s green & pleasant Land.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten