dinsdag 24 maart 2009

Een gesprek met Amit Goswami

Even een artikel geleend van het blog van Griet van Dingenen, ademtherapeute bij Tremellin.

Een gesprek met Amit Goswami


Als er iemand is waar ik een fijn, nieuwsgierig gevoel bij krijg, dan is het wel dokter Amit Goswami. Hij is een echte quantumkenner die wetenschap en spiritualiteit samenbrengt... een man naar mijn hart.
Hieronder kan je een artikel lezen dat ik terugvond op vrouw.nl


Tegenover mij zit dokter Amit Goswami: emeritus hoogleraar in de Fysica aan de Universiteit van Oregon en lid van 'the Institute of Theoretical Science'. Behalve auteur, leraar en visionair, wordt Goswami gezien als een pionier binnen de wetenschap van de kwantumfysica en is hij bekend van de film 'What the Bleep do We Know!?' Goswami is ook te zien in de documentaire over de Dalai Lama: Dalai Lama Renaissance. Binnenkort verschijnt de documentaire 'The Quantum Activist' over deze bijzondere Indiër.
Vrouw betekent 'woman', meneer Goswami.

"Vrouw.nl? Dat komt goed uit! Vrouwen zijn de absolute kracht van deze beweging. De fundamentele problemen die wij nu hebben binnen onze maatschappij zijn gestoeld op onze instincten: die maken ons boos, hebberig en egoïstisch. Deze materialistische kijk op de samenleving heeft ons goede sociale systemen gegeven, maar helaas zijn ze ook verkeerd geïnterpreteerd. Kijk bijvoorbeeld naar het kapitalisme: met een materialistische kijk op de wereld, denk je dat je heel objectief bent, maar objectief is het nooit. Wat er gebeurt, is dat die negatieve emoties het overnemen en wij gaan manipuleren. Daardoor krijgen we de problemen die wij nu hebben, namelijk een economische crisis over de gehele wereld. Dus we zitten diep in de problemen, ook in ons persoonlijke leven, omdat we niet weten wat we moeten doen met deze negatieve emoties. De spirituele leraren wisten het allang: het gaat om de balans tussen het positieve en het negatieve. Het is ze niet altijd gelukt, omdat ze geen rekening hadden gehouden met het kwantum aspect.

Ik stel voor dat we de kwantumfysica volop leren begrijpen, zodat onze toekomstige generaties ervoor kunnen zorgen dat dit ook echt plaats gaat vinden. Ik denk dat vrouwen hierin van fundamenteel belang zijn. Traditioneel gezien hebben vrouwen meer capaciteiten en daarbij de unieke gave van het moederschap. Vrouwen herkennen gevoelens die de basis zijn van emoties en op een veel dieper niveau dan mannen. Zij hebben een voortrekkersrol daarin en daarom hoop ik dat vrouwen de leiding gaan overnemen. Dan zullen we een betere balans krijgen tussen emoties (vrouwelijk) en gedachten (mannelijk). Zodat er uiteindelijk meer rechtvaardigheid voor de mensheid zal zijn."

U kunt bewijzen dat God bestaat?
"Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen gaan denken dat ik wonderen kan verrichten want dat is niet zo! Dit is wetenschap, het is wetenschappelijk bewijs en daarvoor moet je de achtergrond van de kwantumfysica begrijpen. Materialistische wetenschappers die hun onderzoeken baseren op feiten kunnen zich dit niet voorstellen. Omdat dit voorbij gaat aan de capaciteit van materialistische wetenschap. Dus ja, wij gaan akkoord met het bestaan van God. Maar het is niet die spectaculaire God, die grote man die in de hemel zit en voor wonderen zorgt.

Als je de kwantumfysica een beetje gaat begrijpen, zie je dat de spirituele tradities, ook het Christendom, al lang begrepen hebben wat deze wetenschap ons nu geeft. Op die manier is de wetenschap niet alleen God aan het ontdekken, maar staat het ons ook toe om wetenschap te integreren met spiritualiteit. Religie kan je zien als de basis van alles. Ondanks alle moeilijkheden die zijn ontstaan door religies is die basis betrouwbaar. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de leringen van Jezus, in het bijzonder het evangelie van Thomas, daar zitten onderdelen in die exact hetzelfde zijn als bij kwantumfysica. Als jij een volger van Jesus zou zijn, dan zou je absoluut geen moeite moeten hebben met deze wetenschappelijke ontdekkingen. Het oude testament is een document met zeer mooie leringen, verhalen en vergelijkingen, maar er staan ook concepten in die niet meer geschikt zijn voor de tijd waar we nu in leven. 'Oog om oog en tand om tand', is verleden tijd."

Lees verder op Vrouw.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten